Wednesday, February 21, 2007

Sibiul Capitală Europeană Culturală




Cel mai aşteptat eveniment cultural al anului 2007 în România, programul „Sibiu, Capitala Culturală Europeană”, a fost declarat deschis pe 1 ianuarie, în prima zi în care România a devenit membru al UE. Peste 40.000 de oameni au participat luni la spectacolul de sunet şi pirotehnie ce a marcat intrarea Sibiului în rândul Capitalelor Culturale Europene.

Susţinut de Compania franceză „Groupe F”, care acum două săptămâni a organizat şi ceremonia de deschidere de la Luxemburg, unde a fost lansat programul „Luxemburg şi Marea Regiune, Capitala Culturală Europeană”, oraşul-partener al Sibiului pe parcursul întregului an, spectacolul „Noaptea Cometelor” a fost descris de primarul Sibiului, Klaus Johannis, drept „un succes de mare clasă, o premieră de acest tip în România”. 2400 de comete de foc au putut fi văzute pe cerul Sibiului în această primă seară din an. Compania „Groupe F” a pregătit spectacole şi la Turnul Eiffel (2000), pentru Lille (Capitala Culturală Europeană în 2004), inaugurarea în 2004 a Podului Patras, Grecia, ceremoniile de deschidere şi închidere ale Jocurilor Olimpice de Vară de la Atena (2004), Jocurile Olimpice de Iarnă de la Torino (2004) şi ceremoniile de Anul Nou la Londra (2005 şi 2006). Concertul de 70 de minute al lui Chris Norman a fost alt eveniment aşteptat de sibieni, la fel ca şi concertul de jazz, susţinut de Nicolas Simion, muzicianul care a cântat şi în cadrul festivităţii de deschidere de la Luxemburg.

„Deschidem un an important pentru sibieni, pentru România. Vă doresc să fie o Capitală Culturală Europeană care să ne facă cinste”, au fost cuvintele cu care primarul Johannis a lansat oficial programul „Sibiu, CCE 2007”.

După ce au luat parte la inaugurarea noului sediu al Bibliotecii „Astra”, preşedintele Traian Băsescu şi prim-ministruL Călin Popescu Tăriceanu au asistat la concertul susţinut de Filarmonica Naţiunilor, sub bagheta lui Justus Frantz, la Sala „Thalia”, unde au participat oficialităţi române şi străine, miniştri, ambasadori şi o delegaţie din partea Luxemburgului, compusă din Octavie Modert, secretar de stat în Ministerul Culturii din Luxemburg şi Guy Dockendorf, preşedintele Asociaţiei „Luxemburg, Capitala Culturală Europeană 2007”. În legătură cu programul Filarmonicii Naţiunilor, Klaus Johannis şi-a exprimat regretul că nu a fost interpretată şi „Rapsodia I” de George Enescu, după ce dirijorul a considerat că membrii orchestrei nu sunt suficient de pregătiţi pentru acest lucru.


Sibiu şi Luxemburg, împreună în 2007


Sibiul a candidat pentru titlul de capitală culturală europeană la începutul anului 2004, fiind sprijinit de Marele Ducat de Luxemburg, care deja depusese candidatura oraşului Luxemburg şi care dorea să împartă acest statut cu Sibiul. Motivaţia se află mai ales în rădăcinile comune ale Sibiului (Hermannstadt, în germană) şi Luxemburgului: primii colonişti care au întemeiat aşezarea de pe malurile Cibinului, în sec. XII, erau originari din zona unde se află acum Marele Ducat Luxemburg.

Luxemburghezii şi saşii din Sibiu au descoperit, la primele vizite reciproce, că şi acum pot vorbi într-o limbă comună. Aşa se face că, într-un timp-record, Sibiul a fost desemnat, în mai 2004, în urma votului Consiliului de Miniştri ai Culturii din UE, Capitala Culturală Europeană 2007. La luarea deciziei a cântărit mult parteneriatul cu Luxemburgul şi coordonarea evenimentelor între oraşe. Astfel, cele două oraşe vor desfăşura în acest an 26 de proiecte culturale comune.


Cultură de o sută de milioane de euro


Timp de doi ani şi jumătate, de când Sibiul a fost desemnat capitală culturală europeană, în infrastructura din oraş s-au făcut investiţii masive. Municipalitatea a cheltuit peste o sută de milioane de euro în restaurarea şi renovarea centrului vechi al oraşului. Pentru proiectele culturale din 2007, peste două sute la număr, însumând peste o mie de evenimente, se alocă aproximativ 12 milioane de euro, din care jumătate vin de la Ministerul Culturii şi Cultelor, iar restul - de la Consiliul Local şi Consiliul Judeţean Sibiu, precum şi de la operatori culturali.

La toate acestea se adaugă o sumă de ordinul milioanelor de euro, bani care vor intra în Sibiu din buzunarele celor peste 500.000 de turişti aşteptaţi în acest an. Oferta culturală este mai mult decât generoasă. Este vorba despre peste 220 de proiecte, conţinând circa o mie de evenimente din domeniile teatru, pictură, literatură, muzică, film, dans, chiar şi gastronomie.

Anul 2007 aduce la Sibiu înalte feţe ale familiilor regale europene. Lista oaspeţilor care deja au răspuns afirmativ invitaţiei este lungă: Marele Duce Henri de Luxemburg, Prinţul Albert de Monaco, Prinţul Adam din Liechtenstein, Prinţul Charles din Marea Britanie, Prinţul Frederik din Danemarca şi Felipe de Bourbon al Spaniei.

No comments: